Soyları binlerce yıl öncesine dayanan solucanların yüzlerce çeşidi bulunmaktadır. Binlerce yıldır insanlara hiçbir zararı dokunmamış aksine saymakla bitmeyecek faydası olan solucanların kompost olanları yani solucan gübresi temin edebildiğimiz başlıca cinslerini kısaca tanıtmakta fayda var:
Kırmızı Solucan ( Eisenia Foetida ): Genelde toprağın yüzeyinde yaşar diyebileceğimiz, en fazla 25-30 cm. derinliğe inen cinstir. Ülkemiz iklimi için pek uygun değildir zira toprağın çok derinine inmedikleri için kış aylarında soğuktan donarak ölürler. Solucan gübresi üretiminde verimlidirler.
Kaliforniya Kırmızı Solucanı: Yukarıda bahsettiğimiz Eisenia Fetida cinsinin en aktiflerinin, başka bir deyişle en çok yumurta ve gübre verenlerinin aralarında çiftleştirilmesiyle elde edilen solucan cinsidir. Dolayısıyla solucan gübresi üretimindeki en verimli türdür. Kalifoniya solucanı ismi almasının nedeni de Amerika kıtasında yaşaması değil, Kaliforniyalı bilim adamlarının çiftleştirilmesiyle elde edilmiş olmasıdır.
Eisenia Hortsenis ( European Night Crawler ): Gübreye dönüştürülecek besinin ( kompost ) diplerinde dolanan iri bir türdür. Kırmızı Solucana ( Eisenia Fetida ) oranla solucan gübresi üretim verimi daha düşüktür. Bu nedenlerden dolayı olta için de kullanılan bir türdür.
Eudrilus Euginiae (African Night Crawler): Eisenia Fetidanin aksine soğuğa oldukça dayanıklıdır ancak solucan gübresi üretim verimi çok düşüktür. Bu nedenle özellikle soğuk ülkelerde olta için kullanılır.
Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere solucan gübresi üretiminde Kaliforniya Kırmızı Solucanı kullanmak en mantıklısıdır. Burada dikkat edilmesi gerek nokta ise her Kırmızı Solucanın Kaliforniya Kırmızı Solucanı olmadığı ama her Kaliforniya Kırmızı Solucanının Kırmızı Solucan olduğudur.
Kapalı Üretim
Sürekli akış sisteminden farklı olarak konteynırın altı kapalıdır. Konteynır olarak farklı metaryeller kullanılabilir. Solucanlar sürekli akış sistemindeki gibi belirli periyotlarla üstten beslenir. Alt kısımda oluşan solucan gübresi ayıklanır. Sürekli akış sistemine oranla daha az maliyetli olmasına karşın daha çok emek isteyen bir solucan gübresi elde etme yöntemidir.
Kaydırmalı Yığın Sistemi
Solucan güresi üretim şekilleri arasında maliyeti en az olmasına karşın oldukça emek ve işgücü isteyen bir yöntemdir. Bu yöntemde beton zemin üzerine solucanlar için yataklar kurulur ve solucanlar sürekli olarak yatakların farklı bölgelerine yönlendirilecek şekilde beslenir. Beslenme sonrasında oluşan solucan gübresi toplanır. Beslenme ve solucan gübresi hasadı döngüsü bu şekilde kontrollü olarak devam eder.