Solucan Gübresi Nedir?

Solucan Gübresi Nedir?

Solucan gübresi, bazı solucan cinslerinin organik olarak beslenerek sindirim sistemindeki özel florlar sayesinde ürettiği gübre türüdür. Solucan gübresi deyim yerindeyse tarım alanında son yıllarda keşfedilen büyük hazinelerden biridir. Solucan gübresini diğer gübrelerden ayıran özellikler her tür bitkide kullanıma uygun olması, koyu renkli toprağa benzer bir renkte olması, kokusuz olması, humik maddelerden oluşması, içeriğindeki toprak antibiyotiği sayesinde bitkilerin hastalıklarının önüne geçmesi, içeriğinde kimyasal maddeler, ağır metaller, parazit yumurtaları ve ot tohumları barındırmaması sayesinde sadece bitki için değil toprak için de oldukça yararlı bir organik ürün olmasıdır. Toprağa benzer koyu renkte ve kokusuz olması da ayrı bir avantajdır. Kullanım alanına göre katı halde ya da sıvı halde hazırlanmaktadır. Sıvı solucan gübresi katı solucan gübresinin suyla karıştırılmasından elde edilecek kadar basit bir ürün değildir. Sıvı solucan gübresi, özel reaktörlerde ve nano teknolojik sistemlerle üretilmektedir.

 

Solucan Gübresi İçeriği

Solucan gübresi ortalama olarak % 30-40 nem, %35-45 organik maddeler, %15-20 karbon, %5-6 kalsiyum, %15-20 karbon, %2,5-3 potasyum, %2-2,5 fosfor, % 1-1,5 magnezyum, %1-1,5 demir içerir. Ph değeri 7,2-7,4 arasındadır. Solucan gübresinin bir kilogramı 600-750 mg. mangan, 400-500 mg. bor, 84 mg. çinko, 54 mg. bakır, 36 mg. nikel, 0,041 mg. krom ihtiva eder.

 

Solucan Gübresinin Özellikleri

  • Solucan gübresi toprakta havalanmayı sağlar, nem oranı yüksek olduğundan topraktaki su stresini minimize eder.
  • İçeriğindeki antibiyotik, mineral ve ağır metaller sayesinde topraktaki zararlı bakterilerin etkisini yok eder.
  • Sıcaklığı korur, yüksek oranda nem barındırır. Böylelikle don ya da kuraklık durumlarında bitki ve toprağın korunmasını sağlar.