Solucan Gübresi Üretim Sistemleri

Sürekli Akış sistemi

En profesyonel, işçililik maliyeti en düşük ancak teknik ve diğer malzemeler nedeniyle en maliyetli solucan gübresi üretim sistemidir. Sistemde soluncanlar konteyneler içinde büyük yataklara yerleştirilir. Konteynerların üst kısmı açıktadır ve taban kısmı direkt olarak zeminle temas etmez. Öncelikle altlarında solucan gübrelerini kesme işleminde kullanılan elektrikli mekanizma bulunur. Mekanizmanın altında da kesilen solucan gübrelerinin birikeceği özel tabla bulunur. Solucanlara konteynerın üst kısmından özel periyotlarla taze yemleri verilir. Taze yemi yiyen solucanın toprağın alt kısmında dışkılaması sonucunda mekanizmanın olduğu bölgede gübreler birikmeye başlar. Biriken solucan gübresi mekanizmanın bıçakları ile kesilerek tablalarda biriktirilir. Belirli periyotlarda üstten yem verme ve alt kısımdan gübre kesme işlemi gerçekleştiğinden ve bu işlem süreklilik arzettiğinden bu tarz solucan gübresi üretim şekline Sürekli Akış Sistemi adı verilmektedir.

Kapalı Üretim

Sürekli akış sisteminden farklı olarak konteynırın altı kapalıdır. Konteynır olarak farklı metaryeller kullanılabilir. Solucanlar sürekli akış sistemindeki gibi belirli periyotlarla üstten beslenir. Alt kısımda oluşan solucan gübresi ayıklanır. Sürekli akış sistemine oranla daha az maliyetli olmasına karşın daha çok emek isteyen bir solucan gübresi elde etme yöntemidir.

Kaydırmalı Yığın Sistemi

Solucan güresi üretim şekilleri arasında maliyeti en az olmasına karşın oldukça emek ve işgücü isteyen bir yöntemdir. Bu yöntemde beton zemin üzerine solucanlar için yataklar kurulur ve solucanlar sürekli olarak yatakların farklı bölgelerine yönlendirilecek şekilde beslenir. Beslenme sonrasında oluşan solucan gübresi toplanır. Beslenme ve solucan gübresi hasadı döngüsü bu şekilde kontrollü olarak devam eder.

 

Solucan gübresi Eleği

Elde edilen solucan gübresini en doğal haliyle sizlere sunabilmek için gerekli olan solucan gübresi eleme makinasının son versiyonunu kullanmaktayız.

PENCERE PERVAZI VE ÇİÇEK SAKSISI SİSTEMİ (deneysel bir teknik)

Binlerce insan evlerinin, apartmanlarının ve odalarının pencere pervazını çiçeklerle dekore etmekten büyük zevk alır ve yine az sayılmayacak sayıda insan pencere pervazında, sınırlı pencere önü saksılarında sebze ve şifalı otlar yetiştirmektedir.

Bu meraklılar için kolay ve etkili bir metot ise bu pencere önü saksılarına veya çiçek saksılarına solucan eklemektir. Bir çorba kaşığını dolduracak kadar yumurta kapsülündeki (kokon) solucan stoku bir çiçek saksısı için tatmin edici oranda yeterli olacaktır. (Önemli not: Burada kullanacağınız solucanın türünü iyi belirlemelisiniz. Kırmızı Kaliforniya solucanı saksı gibi dar bir alanda yeterince sağlıklı bir yaşam şansı elde edemeyebilir. Normal bahçe solucanı ise daha derin ve de serin topraklarda yaşar. Yaşam kültürü saksı ortamın pek uygun olmayabilir. Ancak denemekten zarar gelmez. Bazen satın aldığınız bir çiçeğin ve/veya fidenin içinde solucanların çıktığını görürsünüz. İşte o solucanlar sisteme kendiliğinden dahil olmuş türlerdir ve en uygun olanlarıdır.) solucan gübresi

Sıradan bir çiçek saksısı 1 inch (2.5 cm) kalınlığında zengin bir toprak tabakasıyla doldurulmalıdır. Yumurta kapsüllerini bu toprağa karıştırın ve saksı altlığına bir fincan su koyunuz. Bir çay kaşığından daha az mısır ununu toprağın üzerine serpin ve ek olarak birkaç tane arpa ekleyin. Bunların hepsi solucanlar için yiyecek olacaktır. Ayrıca ek olarak, arpanın toprağı düzenleme ( sweetening the soil) avantajı da vardır. İçerisinde solucanların doğup büyüdüğü kaplardaki toprak, solucan gübresi açısından oldukça zengin olacaktır ve bu nedenle toprak düzenlenmelidir. solucan

Eğer solucan gübresi çiftçileri solucan gübresini gözden çıkarmış olsalardı, toprağın düzenlenmesi izleğine de gerek kalmayacaktı. Fakat solucan gübresi, bitki ve sebzeler için yüksek değerde besin içeriğine sahip olması nedeniyle, sürekli olarak ve tekrar tekrar kullanılmıştır. Solucan gübresinin bu yöntemle kullanılması belki de en iyi şekilde bir süngerle karşılaştırıldığında anlaşılacaktır. Bir süngeri suyla doldurup dondurduktan sonra bu haliyle hemen hemen sonsuza kadar koruyabilirsiniz. Uygun koşullar altında 50 solucan yumurtası, yaklaşık 3 ay içinde yumurtadan çıkar ve üremeye başlar. (Not: sweetening the soil: toprağın asitliğini azaltmak ve verimliliğini arttırmak anlamında kullanılmıştır).

Saksı altlığına koyduğunuz bir fincan suyun, toprağı iyice doyurduğu sürekli olarak kontrol edilmelidir. Saksı asla ağzına kadar suyla doldurulmamalıdır. Ancak diğer taraftan torak çok kuru da olmamalıdır. Saksı büyüklüğüne göre daha az veya daha fazla sulama yapabilirsiniz. solucan solucan solucan solucan solucan solucan solucan solucan

3-4 ay içinde, pencere pervazı solucan ve gübre üretici sistemi ilk hasat için hazırdır. Artık diğer bir çiçek saksısı toprak ve besinle doldurulabilir. Daha sonra bu yeni saksı da aynı şekilde bir fincan su içine oturtulmalıdır. Ardından içi solucan dolu olan ilk saksı altlığından ayrılır ve hazırlanan yeni kabın en üstüne, toprağa temas edecek şekilde konur. İlk saksıda beslenen ve büyüyen solucanlar, saksının standart delikleri boyunca, geride yumurtalarını bırakarak alttaki saksının toprağına doğru yola çıkacaklardır. Bu dönemde solucanlar oldukça hızlı bir şekilde üreyeceklerdir ve pencere pervazı çiftçisi solucan stokunun hızlı artışına şaşıracaktır. Ya solucanlar ya da yumurtaları (veya her ikisi birden) besleme saksısından çiçek saksılarına veya bitki içeren diğer saksılara doğru taşınmış olacaktır.